Praten over afscheid, een uitvaart en bijbehorende kosten (van een begrafenis) is voor velen niet gemakkelijk. Toch is het belangrijk om hier eens bij stil te staan.

Wanneer een dierbare overlijdt moeten er veel beslissingen worden genomen. Een van die beslissingen is de keuze uit begraven of cremeren. Wellicht heeft de overledene deze keuze reeds zelf gemaakt en aan u uitgesproken of vastgelegd in het Wensenboekje ,wilsbeschikking of een testament. Als de wens van de overledene niet bekend is kunnen nabestaanden deze beslissing maken.

 

Begraven of cremeren.

Begraven is over het algemeen duurder dan cremeren. Bij een begrafenis krijgt U onder andere te maken met een grafmonument en (terugkerende) grafkosten.

Cremeren is meestal iets goedkoper dan begraven. De kosten van cremeren worden deels bepaald door de asbestemming. Indien de as thuis in een urn wordt bewaard of wordt uitgestrooid op een veld zullen de kosten lager zijn dan wanneer de urn wordt bijgezet in een urnengraf of urnenmuur.

 

Wat kost een begrafenis?

De kosten van een begrafenis zijn grotendeels afhankelijk van de persoonlijke wensen van de overledene en/of de nabestaanden.

Er zijn vaak een aantal standaard kosten van een begrafenis waar u rekening mee moet houden, hierbij valt te denken aan de kosten van de uitvaartbegeleiding, het model van de kist, de opbaring, de locatie van de plechtigheid enzovoort.

Afhankelijk van uw wensen kunnen daar nog kosten bij komen voor een rouwadvertentie, rouwkaarten, rouwvervoer, bloemen, koffietafel enzovoort.

 

Op de vraag wat een uitvaart ongeveer zal kosten kan dus geen eenduidig antwoord worden gegeven. Om deze vraag wel te kunnen beantwoorden gaan we graag met u in gesprek om uw wensen óf de wensen van uw dierbare te bespreken.

Een persoonlijke uitvaart naar wens van de overledene en/of nabestaanden is ons uitgangspunt. Elke uitvaart is dan ook maatwerk. Onze uitvaartleiders denken in mogelijkheden, ook wanneer er een gering budget beschikbaar is. Met enige creativiteit is er voor elk budget een passende uitvaart mogelijk, zodat nabestaanden achteraf kunnen terugkijken op een waardig en persoonlijk afscheid.