Praten over afscheid, een uitvaart en bijbehorende kosten (van cremeren) is voor velen niet gemakkelijk. Toch is het belangrijk om hier eens bij stil te staan, over na te denken en/of vast te leggen in ons Wensenboekje.

Wanneer een dierbare overlijdt moeten er veel beslissingen worden genomen. Zo moet er onder andere worden gekozen voor begraven of cremeren. Wellicht heeft de overledene deze keuze reeds zelf gemaakt en aan u uitgesproken of vastgelegd in het Wensenboekje, wilsbeschikking of een testament. Als de wens van de overledene niet bekend is kunnen nabestaanden deze beslissing maken.

 

Begraven of cremeren? Wat kost cremeren?

Cremeren is meestal iets goedkoper dan begraven. De kosten van cremeren worden onder andere bepaald door de asbestemming. Wanneer de as thuis in een urn wordt bewaard of wordt uitgestrooid op een veld zullen de kosten lager zijn dan wanneer de urn wordt bijgezet in een urnengraf of urnenmuur.

De uiteindelijke kosten van cremeren zijn grotendeels afhankelijk van de persoonlijke wensen van de overledene en/of de nabestaanden. Er zijn vaak een aantal standaard kosten waar u bij een uitvaart rekening mee moet houden, hierbij valt te denken aan de kosten van de uitvaartbegeleiding, het model van de kist, de opbaring, de locatie van de plechtigheid enzovoort.

Afhankelijk van uw wensen kunnen daar nog kosten bij komen voor een rouwadvertentie, rouwkaarten, rouwvervoer, bloemen, koffietafel enzovoort.

Crematie - urn

Op de vraag wat een uitvaart ongeveer zal kosten kan dus geen eenduidig antwoord worden gegeven. Om deze vraag wel te kunnen beantwoorden gaan we graag met u in gesprek om uw wensen óf de wensen van uw dierbare te bespreken.

Een persoonlijke uitvaart naar wens van de overledene en/of nabestaanden is ons uitgangspunt. Elke uitvaart is dan ook maatwerk. Onze uitvaartleiders denken in mogelijkheden, ook wanneer er een gering budget beschikbaar is. Met enige creativiteit is er voor elk budget een passende uitvaart mogelijk. Wij vinden het belangrijk dat nabestaanden achteraf kunnen terugkijken op een waardig en persoonlijk afscheid.