In Nederland wordt er de laatste jaren steeds vaker gekozen voor cremeren. Na het afscheid en de crematie wordt de asbus gedurende een maand bewaard in het crematorium. Het is wettelijk bepaald dat gedurende die eerste maand de as niet mag worden verstrooid, bijgezet of meegegeven aan nabestaanden. Wanneer de wettelijk voorgeschreven wachttijd van één maand voorbij is kan er door de nabestaanden een beslissing worden genomen over de asbestemming.

 

Een urn als asbestemming

De meest gekozen optie voor asbestemming is een urn. In de loop van de jaren is het aanbod aan urnen dan ook ontzettend uitgebreid. Urnen zijn er in alle vormen, soorten, materialen, kleuren en maten. Het kiezen van de juiste of passende urn heeft veelal te maken met persoonlijke smaak. Ook speelt de plek waar u de urn wilt neerzetten mee. Er zijn urnen voor buiten en urnen voor buiten. Ook zijn er zogenoemde bio-urnen, dit zijn biologisch afbreekbare urnen die u volledig kunt laten opgaan in de natuur. Indien er meerdere nabestaanden (een deel van de) as mee willen nemen kan er ook gekozen worden voor mini-urnen. Deze kleine urnen zijn zowel bij ons als bij Nieuwkamp verkrijgbaar in diverse varianten.

 

De Waterurn

Een andere en nieuwere optie is de Waterurn. Dankzij een speciaal (gepatenteerd) systeem geeft de waterurn de as van een overleden dierbare geleidelijk af aan de aarde. De waterurn kan op een bijzondere of betekenisvolle plek in de tuin geplaatst worden, maar ook worden bijgezet op een begraafplaats of urnenveld.  Via het neervallende hemelwater wordt de as uit de waterurn geleidelijkaan teruggegeven aan de aarde waarna het door het grondwater zal worden meegenomen op een eeuwig durende reis. Indien gewenst kan de waterurn worden gepersonaliseerd door het te voorzien van een gravure of inscriptie.

Voor een ruime keuze aan urnen en een goed bijbehorend advies verwijzen wij u graag naar Nieuwkamp Gedenken in Borne, waar wij al jaren een prettige samenwerking mee hebben.