Er is veel keus op het gebied van grafmonumenten, ook wel grafstenen genoemd. Qua soort, vorm, kleur, materiaal en natuurlijk tekst zijn de mogelijkheden heel erg ruim.

Het uitzoeken van een grafmonument (of grafsteen) kan voor nabestaanden een moeilijke beslissing zijn. Door de vele mogelijkheden kan het zo worden ontworpen dat het echt past bij de overleden dierbare (en zijn/haar persoonlijkheid). Een grafmonument is bedoeld als een blijvende herinnering ter ere aan de overledene.

De term grafmonument is eigenlijk een overkoepelend begrip. Er zijn verschillende typen grafmonumenten en gedenktekens, afhankelijk van de plek waar het zal worden geplaatst. Bij een graf op een begraafplaats wordt vaak een grafmonument geplaatst dat uit twee delen bestaat: een staand gedeelte (de grafsteen) en een liggend gedeelte (de grafzerk). Deze twee delen samen worden ook wel het gedenkteken genoemd. Er wordt door nabestaanden ook soms voor gekozen om een gedenkteken te plaatsen op de plek waar hun dierbare is overleden, bijvoorbeeld in het geval van een ongeluk. Een dergelijk gedenkteken is doorgaans iets kleiner van formaat dan een gedenkteken op een graf. Wanneer een overleden dierbare is gecremeerd en bijgezet in een urnengraf kunnen nabestaanden er voor kiezen om een klein gedenkmonument te plaatsen op het (urnen)graf. Er wordt dan ook wel gesproken van een urnmonument.

Grafmonumenten

Voor een mooi en bijzonder grafmonument kunt u onder andere bij Nieuwkamp Natuursteen in Borne terecht. Zij hebben een ruime collectie aan (kinder)grafmonumenten en urnmonumenten.