De allereerste crematie in Nederland vond plaats in 1914. Sinds die tijd is het aantal Nederlands dat zich laat cremeren sterk gestegen. Waar er jarenlang vooral gekozen werd voor begraven kiezen nabestaanden tegenwoordig vaker voor cremeren.

Nederland kent vele crematoria. Indien er gekozen wordt voor cremeren is het goed om te weten dat een ieder vrij is voor een bepaald crematorium te kiezen. Naar welk crematorium de voorkeur uit gaat hangt veelal af van de wensen van de overledene en/of de nabestaanden.

Wij werken samen met diverse crematoria, onder andere: Crematoria Twente, Crematorium Nijverdal, Crematorium Hart van Berkelland en Crematorium De Lariks. Vanzelfsprekend zijn wij u ook graag van dienst indien uw wens uitgaat naar een ander crematorium.

 

Asbestemming

Na de crematie dient u na de wettelijk voorgeschreven periode van één maand een beslissing te nemen over de asbestemming. Wij denken hierin graag met u mee en kunnen u hierbij (indien gewenst) suggesties aandragen. U kunt de urn met as laten bijzetten in een columbarium of urnengraf. Sommige nabestaanden kiezen er voor de urn thuis te bewaren. Anderen laten de as verstrooien op de strooivelden van het crematorium. Ook verstrooiing boven land of zee is mogelijk, vanaf een boot, uit een vliegtuig of via ballonnen.

Er zijn diverse mogelijkheden voor het verwerken van de as.

 

Wensen rondom cremeren

Wellicht heeft uw dierbare zijn of haar wensen rondom de crematie vastgelegd in het Wensenboekje.

Onze uitvaartverzorgers adviseren u ook graag over de diverse mogelijkheden ter nagedachtenis. Zo zijn sierurnen, gedenkplaten en beelden mogelijk, maar ook glasobjecten en gedenksieraden. Op de pagina Sieraden/Urnen vindt u een kleine selectie van de mogelijkheden.